Powered by VipTek

СВИМ БОРЦИМА - УЧЕСНИЦИМА НОБ-а, ЊИХОВИМ ПОТОМЦИМАИ ПОШТОВАОЦИМА ЊИХОВЕ ЈУНАЧКЕ БОРБЕ ПРОТИВ СТРАНОГ ОКУПАТОРА И ДОМАЋИХ ИЗДАЈНИКА, ЧЕСТИТАМО 4 ЈУЛИ - ДАН БОРАЦА.


Дан бораца, који је називан и "празник устанка народа Југославије", обележавао је годишњицу седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка. На истој седници Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржаној у вили Владислава Рибникара С., Политбиро је одлучио формирати Главни штаб НОП-а за Србију , касније Главни штаб НОВ и ПО Србије.  Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј "4. јули ".

Дан бораца је за државни празник проглашен 26. априла 1956. године и прослављао се сваке године у читавој земљи. После распада СФР Југославије, постао је државни празник Савезне Републике Југославије, али се касније обележавао само у Србији. Укинут је 2001. године одлуком Владе Србије.

Празник се и данас, незванично, прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Поред овог празника, који се прослављао у целој Југославији, постојао је и одмор под називом "Дан устанка", који се прослављао посебно у свакој републици одређеног датума:

Србија (7. јул) - оружана акција Рађевачке партизанске чете, под командом Жикице Јовановића Шпанца у Белој Цркви, код Ваљева.

Црна Гора (13. јул) - почетак тзв. "Тринаестојулског устанка".

Словенија (22. јул) - оружана акција Рашичке партизанске чете код тацен, у близини Љубљане.

Босна и Херцеговина (27. јул) - напад герилских одреда Босанске крајине на Дрвар, Босанско Грахово и Оштрељ и њихово ослобођење.

Хрватска (27. јул) - напад герилских одреда из околине Доњег Лапца на Срб.

Македонија (11. октобар) - оружана акција Прилепског партизанског одреда у Прилепу.

У тренутку службенога позива КПЈ на устанак, оружани отпор на подручју Хрватске је био већ у току. Крај Сиска је основан Први сисачки партизански одред 22. липња 1941. године, што се у Хрватској данас обележава као Дан антифашистичке борбе.

Насловна Документа Контакт Вести Едукација Галерија Press Истраживања Вести дана КОС