Powered by VipTek

Јанко Мишић

 Јанко Мишић (1900 — 1929), политички радник и један од седморице секретара СКОЈ-а.Рођен је 1900. године у селу Сланом Долу, код Самобора. Потиче из многочлане земљорадничке породице, која је имла десеторо деце. Политички се истакао још као ученик Трговачке академије у Загребу.

Један је од оснивача Савеза комунистичке омладине Југославије, октобра 1919. године.

Године 1921, ухапшен је, као члан терористичке организације „Црвена правда“, због учествовања у атентату на министра унутрашњих послова Милорада Драшковића.

Од 1922. године био је члан Месног комитета СКОЈ-а за Загреб и члан Покрајинског комитета СКОЈ-а за Хрватску и Славонију. Заједно са Мијом Орешким и Францом Клопчичем покренуо је и уређивао централни орган СКОЈ-а лист „Млади бољшевик“. А са Златком Шнајдером је уређивао лист „Омладинску борбу“ и сарађивао у „Борби“.

У јуну 1924. године био је делегат СКОЈ-а на Четвртом конгресу Комунистичке омладинске интернационале у Москви. У пролеће и лето 1925. године обављао је дужност секретара Централног комитета СКОЈ-а. Од августа 1926. до септембра 1928. године био је у Москви на студијама на Свердловском универзитету.

Од јесени 1928. године био је организациони секретар ЦК СКОЈ-а. После увођења Шестојануарске диктатуре и хапшења Паје Маргановића, 1929. године, заједно са Мијом Орешким руководи радом СКОЈ-а, најпре из Загреба, а потом из Самобора.

Полиција је, 27. јула 1929. године, открила њихово склониште у Самобору и блокирала га. Јанко Мишић, је заједно са браћом Мијом и Славком Орешким, пружио отпор и у сукобу с полицијом погинуо.

Сахрањен је у Гробници народних хероја на Загребачком гробљу Мирогој.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks

Биста Јанка Мишића

Датум рођења

1900.

Место рођења

Самобор,  Аустроугарска

Датум смрти

27. јул 1929. (29 год.)

Место смрти

Самобор,  Краљевина СХС


Члан КПЈ од

1919.

Бисте секретара СКОЈ-а у дворишту ОШ „Седам секретара СКОЈ-а“ у Новом Београд

Спомен-плоча на кући (Загреб, Илица 170) у којој су илегално радили и становали браћа Орешки

БиКућа у којој су браћа Орешки и Јанко Мишић погинули у окршају с полицијом у Самобору  

Насловна Документа Контакт Вести Едукација Галерија Press Истраживања Вести дана КОС