Powered by VipTek

Јосип КолумбоРођен је 11. новембра 1905. године у Кутјеву, код Славонске Пожеге. Потиче из радничке породице. Отац му је погинуо током Првог светског рата, а пет година касније умрла му је и мајка. После завршене основне школе, отишао је у Загреб, где је изучавао је бравраски занат.


Као браварски радник у Загребу је учествовао у радничким штрајковима. Године 1922. постао је члан Савеза комунистичке омладине Југославије. Годину дана касније запошљава се у Железничкој радионици у Нишу, у којој је изабран за секретара СКОЈ-а, а убрзо и за члана Покрајинског комитета СКОЈ-а за Србију. Више пута је хапшен и затваран.


Крајем 1927. године, Партија га шаље на студије у Москву на Свердловски универзитет. У Југославију се враћа у време шестојануарске диктатуре, и после погибије Мије Орешког и Јанка Мишића, и ступа на дужност политичког секретара Централног комитета СКОЈ-а.


Заједно са Пером Поповићем Агом, организационим секретаром ЦК СКОЈ-а, упао је у полицијску заседу, 14. августа 1930. године у парку Зеленгај у Загребу, и у сукобу с полицијом погинуо.


Сахрањен је у Гробници народних хероја на Загребачком гробљу Мирогој.Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks

Биста Јосипа Колумба

Бисте секретара СКОЈ-а у дворишту ОШ „Седам секретара СКОЈ-а“ у Новом Београд

Датум рођења

11. новембар 1905.

Место рођења

Кутјево, код Сл. Пожеге,

 Аустроугарска

Датум смрти

14. август 1930. (25 год.)

Место смрти

Загреб,

 Краљевина Југославија

Професија

машинбраварски радник


Члан КПЈ од

1922.

Насловна Документа Контакт Вести Едукација Галерија Press Истраживања Вести дана КОС