Powered by VipTek
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks

Крвави марш

Крвави марш или Марш смрти су устаљени називи за одмазду Немаца над грађанима Шапца која је започела 24. септембра 1941. године за време Другог светског рата.

Позадина

За више информација погледајте чланак Битка за Шабац

Церски четнички одред под командом Драгослава Рачића напао је Немце у Шапцу 22. септембра 1941. године. Током 23. септембра борбе између четника и Немаца су добиле на интензитету, после којих су обе стране имале знатне губитке. Немцима у Шапцу је пристигло појачање 24. септембра, када је реку Саву прешла ојачана 342. немачка дивизије праћена хрватским јединицима. Четници Драгослава Рачића се истог дана повлаче под борбом према планини Цер. Због напада на Шабац, а и због губитака које су Немци претрпели у борбама са четницима, генерал Франц Беме је још 23. септембра издао наредбу која гласи:

„24. септембра 342. дивизија има на препад да покупи у Шапцу све мушкарце између 14 и 70 година и да их пребаци у концентрациони логор, који ће дивизија подићи северно од реке Саве.“


Чишћење Шапца

Штаб немачке 342. пешадијска дивизија одредио је за ову акције 698. пешадијски пук, трећи дивизион 342. артиљеријског пука, једна чета 342. пионирског батаљона, једна чета противтенковског батаљона и једна чета Хрвата. Поред ових јединица, у акцији чишћења Шапца учествовао је и 2. батаљон 750. пешадијског пука и немачка полицијска чета. 24. септембра 1941. године је становништво Шапца преко добошара обавештено о наређењу да се сви мушкарци између 14 и 70 година окупе ради пријављивања окупационим властима. Ко не дође и не пријави се - биће убијен као одметник. У 15 часова почело је окупљање на назначанима местима. У то време немачки војници у пратњи Хрвата, фолксдојчера и белогардејаца почели су да врше претрес, улицу по улицу, кућу по кућу. При томе, извршили су више убиства, палили куће, пљачкали и пустошили. Највише је страдао западни део Шапца – Камичак.

Прикупљени мушкарци, они који су сами дошли на зборна места и они који су окупаторски војници потерали приликом претреса, спроведени су на поље Михајловац, вашариште западно од линије Савски мост – Стари град, у троуглу између железничке пруге и пута. Предвече 24. септембра Шапчани су постројени и у колонама по пет сатерани преко моста на леву обалу Саве, у Кленак. На ливади, опкољени немачким и хрватским стражарима, Шапчани су провели две ноћи под отвореним небом. У сабирни логор код Кленка дотерани су 25. септембра разоружани жандарми, чиновници и група накнадно похватаних грађана. Према немачким изворима, укупно је стрељано током ове акције 47 Срба, а ухапшено је 4.410 Срба.


Марш смрти

До 26. септембра 342. дивизија је устројила концентрациони логор код села Јарак у Срему. На крају села, лево од пута Шабац – Рума, једна велика пољана ограђена је бодљикавом жицом са неколико кула осматрачница на угловима, на којима су били немачки стражари са митраљезима. 26. септембра 1941. године пре подне издвојени су и пуштени кућама дечаци од 14 година, а остали Шапчани су постројени у колону по пет и усиљеним маршом спроведени за Јарак. Пут од 23 километара пређен је за четири часа тако да је скоро цела колона, нарочито зачеље, прешла овај пут у трку. Немачки војници и Хрвати – спроводници колоне – ишли су на камионима, коњима и бициклима. Изнемогле и неспособне Шапачане, који су падали од умора или заостајали, спроводници су успут све ликвидирали. По изјавама преживелих, на путу од Михајловца до Јарка ликвидирано је око 120 људи.

После вишедневног мучења жеђу, глађу, батинањем, пуцањем преко глава. Мештани села Јарка издејствовали су одобрење код команде концентрационог логора да могу похапшеним пружити помоћ. Вода, коју су им сељаци из Јарка на колима доносили од 28. септембра, спасила је од смрти многе Шапачане. Град Шабац је тих дана био сабласано пуст, била је то скупа цена преурањеног устанка у Србији. Немци су похапшене становнике вратиле 30. септембра 1941. године у Шабац, у ново постављени концентрациони логор, који је по наређењу Врховног заповедника Србије, генерала Франца Бемеа успостављен у шабачкој јужној касарни. Немци су почетком октобра 1941. године стрељали у Шапцу око 2.100 Срба.


Меморијал

Захвални Шапчани су мештанима Јарка на улазу у село подигли чесму са натписом:

„За љубав, за братство, за воду.“

У знак сећања на од 1982. године традиционални међународни пливачки маратон Шабац-Јарак се плива као меморијална трка под називом „Трка мира“. Пливачки маратон реком Савом дужине 18 километара и 800 метара организује се сваке године и манифестација је пријатељства између житеља Шапца и Јарка. [1]


Извори


^ Историјар међународног пливачког маратона Шабац - Јарак


Насловна Документа Контакт Вести Едукација Галерија Press Истраживања Вести дана КОС