Powered by VipTek

Мијо Орешки

 
 


Рођен је 6. септембра 1905. године у Загребу. Потиче из радничке породице. Године 1936, отац му је погинуо, па се његова мајка сама бринула о њему и још петоро деце. После завршеног зидарског заната, запослио се на грађевини.

Члан Савеза комунистичке омладине Југославије од 1922. године, а секретар Месног комитета СКОЈ-а за Загреб од 1923. године. Године 1924. постао је члан Покрајинског комитета СКОЈ-а за Хрватску и Славонију, а 1925. члан Централног комитета СКОЈ-а.

Заједно са Јанком Мишићем и и Францом Клопчичем покренуо је и уређивао централни орган СКОЈ-а лист „Млади Бољшевик“.

Јула 1926. године одлази на рад у ЦК СКОЈ-а у Београд. На Трећем конгресу СКОЈ-а, одржаном, у јесен 1926. године, у Словенији, изабран је за организационог секретара ЦК СКОЈ-а.

У другој половини 1928. године завршио је партијски курс у Немачкој.

После увођења Шестојануарске диктатуре и хапшења Паје Маргановића, 1929. године, преузима функцију политичког секретара ЦК СКОЈ-а. Заједно са Јанком Мишићем руководи радом СКОЈ-а, најпре из Загреба, а потом из Самобора.

Када је полиција, 27. јула 1929. године, открила њихово склониште у Самобору и блокирала га, Јанко Мишић, Мијо и његов брат Славко, вођа технике ЦК СКОЈ-а, пружили су отпор и у сукобу с полицијом погинули.


Породица


Читава Мијина породица је учествовала у радничком покрету.

Вјекослав Орешки Славко (1901 — 1929), Мијин старији брат, био је технички скретар ЦК СКОЈ-а и уредник листа „Млади Бољшевик“. Радио је у техници ЦК СКОЈ-а у Самобору. Погинуо 27. јула 1929. године, заједно са братом и Јанком Мишићем.

Агата Орешки Јага (1906—), Мијина супруга, била је фабричка радница и активисткиња радничког покрета. Ухапшена је јула 1929. године, после Мијине погибије, када је и сама била рењена. У затвору била до 1931. године. На иницијативу Јосипа Броза Тита, 1935. године, заједно са сином Владом отишла у СССР. До 1938. године је радила у фабрици у Орџоникидзеу, када је за време Стаљинових „чистки“ ухапшена и одведена у Сибир, где је провела осам година. У Југославију се вратила 1947. године.

Владимир Орешки (1929—), Мијин син. Године 1935. заједно са мајком отишао у СССР. Где се школовао и живео по разним дечјим домовима. Године 1944. ступио је у југословенску тенковску бригаду, формирану у СССР, и са њом дошао у Југославију. Током завршних борби за ослобођење тешко је рањен, на прилазима Загребу. После ослобођења био официр Југословенске народне армије.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks

Датум рођења

6. септембар 1905.

Место рођења

Загреб,  Аустроугарска

Датум смрти

27. јул 1929. (24 год.)

Место смрти

Самобор,  Краљевина СХС

Професија

зидарски радник


Члан КПЈ од

1922.

Бисте секретара СКОЈ-а у дворишту ОШ „Седам секретара СКОЈ-а“ у Новом Београд

Биста Мије Орешког Београд

БиКућа у којој су браћа Орешки и Јанко Мишић погинули у окршају с полицијом у Самобору  

Спомен-плоча на кући (Загреб, Илица 170) у којој су илегално радили и становали браћа Орешки

Спомен-плоча на кући

Насловна Документа Контакт Вести Едукација Галерија Press Истраживања Вести дана КОС