Powered by VipTek

Перо Поповић Ага























Рођен је 28. јануара 1905. године у Ужицу. Године 1916. остао је без родитеља, па је бригу о њему и његовом млађем брату Јеврему, преузело сиротиште. Као ратно сироче изучио је обућарски занат у Новом Саду, где је радио извесно време. Потом је прешао у Београду, где се упознао са радничким покретом и посато члан је Савеза комунистичке омладине Југославије. Више пута хапшен и прогањан.


Од 1923. године члан је Централног комитета СКОЈ-а, а од 1924. организациони секретар ЦК СКОЈ-а. Радио је у изванредно тешким илегалним условима. Путовао је по Југославији и организовао омладину. У Сплиту су га покушали ухапсити, али је успео да побегне.


Заједно са Јосипом Колумбом, политичким секретаром ЦК СКОЈ-а, упао је у полицијску заседу, 14. августа 1930. године у парку Зеленгај у Загребу. Док је Колумбо погинуо у окршају, Поповић је био тешко рањен. Преминуо је на путу за болницу.


Сахрањен је у Гробници народних хероја на Загребачком гробљу Мирогој.


Основна школа на Дорћолу у Београду која је носила његово име је преименована у Михало Петровић Алас. У парку Зеленгај, на месту где су Поповић и Колумбо погинули, до 1991. је стајала спомен-плоча у спомен на овај догађај. Данас се тамо налази само камен на којему је била плоча.


Његов рођени брат је Јеврем Поповић, генерал ЈНА и народни херој.







Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Bookmarks

Биста Пере Поповића

Бисте секретара СКОЈ-а у дворишту ОШ „Седам секретара СКОЈ-а“ у Новом Београд

Датум рођења

27. јануар 1905.

Место рођења

Ужице,  Краљевина Србија

Датум смрти

14. август 1930. (25 год.)

Место смрти

Загреб,

 Краљевина Југославија

Професија

обућарски радник

Насловна Документа Контакт Вести Едукација Галерија Press Истраживања Вести дана КОС