Преминуо Председник Венецуеле

Хуго Чавез


Уго Рафаел Чавез Фријас (шп. Hugo Rafael Chávez Frías; понекад неправилно Хуго Чавез; рођен 28. јула 1954 преминуо 5. марта 2013. године. у граду Сабанета, у покрајини Барина, у Венецуели) био је председник Венецуеле. Као вођа боливаријанске револуције, Чавез је промовисао своје виђење демократског социјализма , латиноамеричких интеграција, и антиимперијализма. Такође је био и ватрени критичар неолибералне глобализације и спољашње политике САД .


Официр по професији (падобранац), 4. фебруара 1992. године предводио је покушај преузимања власти у Венецуели војним ударом. Неколико стотина људи је погинуло, пуч је пропао, а Чавез је затворен. После 2 године затвора помиловао га је тадашњи председник Венецуеле Рафаел Калдера.


По изласку из затвора, основао је партију Покрет за пету републику. На председничким изборима 6. децембра 1998. добио је 56,2% гласова и постао председник првенствено захваљујући гласовима сиромашних грађана, код којих је имао јаку подршку. Његови политички непријатељи су били средња и виша класа, синдикати, као и скоро сви приватни медији у земљи. Таква ситуација је довела до политичке поларизације у Венецуели, а као резултат тога 12. априла 2002. је извршен војни удар на коме је опозиција преузела власт, али само накратко. Због велике подршке међу војницима, Чавез је враћен на председничку функцију два дана касније, 14. априла. У децембру исте године почео је велики штрајк у нафтној индустрији који је трајао два месеца, изазван Чавезовим покушајима да промени вођство у нафтним компанијама и отпусти 18.000 радника.


На референдуму за опозив који је одржан 15. августа 2004. године, 59% оних који су изашли гласало је против Чавезовог опозива.


Чавезови односи са САД су били врло лоши, а више пута је претио престанком извоза нафте у ту земљу због мешања у унутрашња питања Венецуеле. САД су наводно подржале војни удар против њега у 2002. години. Насупрот томе, био је у врло добрим односима са Кубом и Фиделом Кастром, а Венецуела и Куба добро сарађују и размењују услуге. Чавез је такође био у добрим односима са Ираном и Русијом са којом је склапао веће оружарске послове (руски борбени авиони).


Књига жалости ће бити отворена у уторак 12.марта и у среду 13. марта од 12:00 до 16:00 у Амбасади, улица Симе Лукина Лазића 10 Београд