САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ НАМЕРЕ АГРЕСИЈЕ НА СИРИЈУ


Комунистичка Партија са дубоком забринутошћу прати потресне процесе гажења међународног права, међународних институција, човека, народа и држава, од стране тзв. најдемократскије земље света – САД. Намере ове земље на челу са председником Обамом, да разори још једну суверену земљу – Сирију, представља брутални напад не само на народ Сирије већ и на темељне вредности међународног поретка и цивилизацијских вредности.


Одсуством отпора таквој, агресивној политици САД, цео свет ризикујеје да постане таоц глобалне империје. Уместо афирмације мировне улоге ОУН на успостављању мира, САД су се ставиле на страну побуњеника као свог услужног сервиса сачињеног од плаћеника, Ал каиде и терориста. Суочени са неуспехом у покушају  свргавања легитимне сиријске власти на челу са председником Башар ел Асадом, прибегли су сценариу опробаном у Ираку у виду оптужби за употребу хемијског оружја. Колико је само лицемерства и лажи садржано у таквим измишљотинама, најубедљивије говори податак да су управо америчке оружане снаге трајно затровале животни простор у Ираку, Србији, Либији, Авганистану и другде, користећи нуклеарни отпад да појачају разорну моћ свог оружја.  Ратоборни Американци заборављају на ове, застрашујуће последице своје борбе за „очување људских права“. Заборављају и на околност, да су као „борци против светског тероризма“ постали покровитељи и финансијери светских терориста и њихових организација.
Али, зашто ћути српска власт, власт земље и народа који је прживео страхоте америчке „хуманитарне интервенције“? Значи ли ћутање и одобравање агресије на Сирију уз гажење међународних институција? Значи ли да је за српску власт, смрт и разарање изазвано  са крстарећим ракетама и ваздушним ударима, мање монструозно од убијања у грађанском рату које су изазвали и контролисали управо они који трагају за поводом и оправдањем агресије ради ширења утицај и доминације?


Са сигурношћу тврдимо да не постоји ни једна земља на свету у којој су Американци након оружане интервенције обезбедили мир. Управо је супротно! Међутим, ови свирепи ратни злочини против мира и човечности никада нису процесуирани, што им чини одрешеним руке да и даље представљају претњу миру и безбедности у свету.


Стога, Комунистичка Партија позива Председника Републике Србије, Владу и Скупштину, да изразе снажно противљење намерама САД, да сагасно својим заблудама о улози светског жандарма, разоре још једну земљу – Сирију.


Сматрамо оправданом, могућност раскида дипломатских односа са свим актерима агресије на независну државу Сирију, мимо резолуције ОУН. Ни један слободарски народ света не сме остати по страни у условима оваквих дешавања и флагрантног кршења међународних норми, са позиција силе, што представља истински међународни тероризам.


Живела праведна борба Сирије!


Живела међународна солидарност!